hevoset

Hevosen historia:

Hevonen kesytettiin noin 5000 vuotta sitten.
Sen kesyttivät luultavasti ensimmäisinä keskiaasialaiset paimentolaisheimot. Villihevosia metsästettiin alunperin ruoaksi. Hevosen kesyttämisen oletetaan alkaneen siitä, kun  pikkuvarsoja otettiin leirille kasvamaan isommiksi. Leireissä olevat varsat tottuivat pikkuhiljaa ihmisiin ja ihmiset huomasivat, että hevosia saatoi käyttää kuormien kantamiseen.

Kuormajuhtina hevoset ovat palvelleet niin maatalouden kuin teollisuudenkin palveluksessa. 1800-luvulla hevoset ansaitsivat kauransa muun muassa hiilikaivoksissa ja vetämällä laivoja kanaaleita pitkin. 

Hevoset ovat esittäneet tärkeää osaa myös sodissa. Hevosen nopeus, voima ja tottelevaisuus mahdollistivat aikoinaan sen, että valloittajakansat onnistuivat levittämään kulttuureitaan eri maihin.

Ratsuna hevosta aletiin käyttää jo melko varhain. Historian tutkija Anthony Dentin mukaan ensimmäiset ratsastajat olivat heimopäälliköiden raskaana olevia vaimoja, jotka nostettiin hevosen selkään, jotta he olisivat pysyneet joukon mukana vaelluksilla. Muinaiset persialaiset olivat jo taitavia hevosenkäsittelijöitä ja heillä oli vahva ratsuväki.

 

Hevonen:

hevonenon suuri nisäkäs eläin.Hevosta on käytetty jo vuosi tuhansia ratsuna ja veto eläimenä. Hevonen EI Viihdy yksin, sillä se on laumaeläin.

 

Suomen hevoset:

Hevosten määrä Suomessa on kaksinkertaistunut viimeisten 25 vuoden aikana. Suomessa on hevosia tällä hetkellä noin 64 000, mutta hevosten määrän uskotaan kasvavan noin tuhannella yksilöllä vuosittain 70 000 yksilöön saakka. Hevosten määrän kasvu johtuu muun muassa ratsastuksen suosion lisääntymisestä varsinkin aikuisten keskuudessa. Suomen hevoskannasta noin 60 prosenttia on lämminverisiä, 30 prosenttia suomenhevosia ja 10 prosenttia poneja.

 

ratsastus:

ratsastus on tuhansia vuosia vanha liikkumistapa, josta myöhemmin on kehittynyt hevosurheilun muoto ja harrastus. Ratsastuksessa hevosen selässä istva ratsastaja hallitsee hevosta niin sanottuja apuja käyttämällä eli painollaan, jaloillaan, käsillään ja mahdollisesti myös äänellään. Hevonen on opetettu tietyistä hienovaraisista merkeistä muuttamaan nopeuttaan, kääntymään, pysähtymään, vaihtamaan askellajiaan ja niin edelleen. Hevosen ja ratsastajan muodostamaa paria kutsutaan ratsukoksi. Ratsastuksessa käytetään tavallisesti satulaa ja suitsia , mutta taitava ratsastaja ja hyvin koulutettu hevonen eivät välttämättä tarvitse kumpaakaan